10 curiozități cu și despre roboți

Într-o sală de teatru, umplută până la refuz de publicul nerăbdător să savureze fiecare moment al spectacolului, apar pe scenă niște creaturi cel puțin ciudate. Protagoniștii nu sunt roboți în accepțiunea de bază a noțiunii, ci ființe vii, care aduc mai degrabă cu androizii și replicanții de astăzi și care, la început, au fost supuși și încântați să muncească pentru oameni, dar în timp s-au răzvrătit împotriva lor, ceea ce a dus la dispariția rasei umane. Se întâmpla în anii 1920, în Cehia, unde după scenariul scris de Karel Čapek, era pusă în scenă piesa de teatru sience-fiction R.U.R., care a fost primul act artistic în care au apărut roboți.

Roboții sunt plini de surprize, iar noi le-am adunat într-o listă care ar putea să te convingă că viitorul fără ei nu prea e posibil. Începem:

  1. Roboții mănâncă? Ei bine, unii dintre ei da! Cei mai mulți își iau energia din bateriile electrice cu care sunt prevăzuți. Însă, oricât ar părea de ciudat, unii roboți chiar au nevoie de hrană. Chris Melhuish de la laboratoarele Bristol Robotics, creatorul robotului Ecobot, spune că acesta folosește baterii pe bază de bacterii. Mecanismul e simplu: bacteriile furnizează curent electric obţinut din muşte moarte sau mere alterate, astfel încât îi asigură autonomia.
  2. Armata americană folosește în prezent aproximativ 4.000 de roboți asemănători unor tancuri în miniatură. Roboții nu sunt automați, se deplasează cu ajutorul șenilelor și au un braț mobil pe care pot fi amplasați diverși senzori sau camere de filmat. Încântați de performanțele roboților-tanc, armata americană ar putea să mai achiziționeze 3.000 de roboți scorpion, capabili să se deplaseze pe teren accidentat, să pătrundă prin locuri strâmte, să urce scările, să deschidă portierele mașinilor și să opereze sub apă.
  3. Autoritățile japoneze, speriate de scăderea alarmantă a natalității și îmbătrânirea populației țării, alocă o treime din bugetul alocat dezvoltării pentru fabricarea și perfecționarea roboților care să îndeplinească rolul de soră medicală pentru vârstnici. Roboții vor putea transporta în brațe pacienții dintr-un loc într-altul, le vor monitoriza funcțiile vitale, vor detecta lumina, mișcarea, sunetele, umiditatea, vor verifica dacă ușile sunt închise și vor fi un companion de nadejde pentru bolnavi.
  4. Robotul Todai, creația lui Noriko Arai, a susținut examenul de admitere la prestiogioasa Universitate din Tokyo. Nu a fost admis, însă punctajul acumulat în urma parcurgerii celor șapte probe de concurs, care au inclus matematica, limba engleză, științe și redactarea unui eseu de 600 de cuvinte, l-a plasat în primii 20% dintre participanți. Pentru participarea la examen, Todai a învățat peste 15 miliarde de propoziții și sute de mii de formule matematice. Oare emotiile l-au împiedicat să promoveze examenul? J
  5. După succesul înregistrat de robotul polițist în mallurile din Dubai, autoritățile estimează că, până în anul 2030, 25% din efectivul de politiști va fi format din roboți, dar nu vor renunța la forța de muncă umană. Printre atribuțiile roboților poliști se numără: patrularea și păstrarea ordinii publice, reducerea ratei infracționalității, colectarea de probe și indentificarea infractorilor. Totodată, roboții politiști, datorită computerului de pe piept, pot servi și ca birou de informații pentru turiștii rătăciți.
  6. Cel mai mediatizat robot umanoid din ultima vreme, Sophia, după ce a devenit oficial cetățean al Arabiei Saudite, dorește să-și întemeieze o familie și să devină mamă, pentru a se simți și mai umană. Dacă evoluția tehnologiei o va ajuta, astfel încât să aibă sentimente și dorințe, poate vom asista la prima naștere a unui mic roboțel într-o familie de roboți.
  7. Și dacă Sophia nu și-a găsit încă perechea, robotul chinez Yingying s-a căsătorit chiar cu creatorul său, Zheng Jiajia. Din pacate căsătoria celor doi nu este recunoscută de autoritățile chineze, și nici de cele ale altor state, însă asta nu i-a împiedicat pe cei doi să organizeze o petrecere fastuoasă și să-și jure credință până la sfârșitul vieții lor. Mă rog, după caz, până la terminarea acumulatorilor.
  8. Ca să rămânem în sfera romantică a căsătoriilor, iată că I-Fairy, robotul fabricat de firma Kokoro, a oficiat în 2010 ceremonia de căsătorie dintre doi tineri japonezi, care s-au cunoscut datorită pasiunii lor comune pentru robotică. Căsătoria a avut loc pe terasa unui restaurant din Tokyo și a fost recunoscută de autoritățile nipone.
  9. Ați fi uimiți să aflați că doi roboți s-au căsătorit printr-o ceremonie oficiată de un alt robot? Ei bine, Frois și Roborin, au devenit soț și soție prin căsătoria oficiată de robotul Pepper. Mai mult, mireasa a fost însoțită de o domnișoară de onoare robot, un mic robot a dirijat orchestra, astfel încât să asigure mirilor și nuntașilor divertisment de calitate, s-a servit tort și a existat chiar și nelipsitul moment al sărutului dintre cei doi roboți proaspăt căsătoriți.
  10. Cuvântul “robot” provine din limba cehă - “robota” și înseamnă “muncă grea”. Era folosit în feudalism, când se făcea referire la țăranii care munceau pentru stăpânii lor. Astăzi, termenul de robot semnifică o mașinărie creată de om pentru a prelua parte din munca sa.

Ei, cum te simți după ce ai citit cele de mai sus? Poate surprins? Da, ești îndreptățit să fii așa. Nerăbdător să vezi ce va urma? Total de acord și cu asta, căci prinși de vârtejul evoluției tehnologice simțim o imensă curiozitate legat de ce ne va rezerva viitorul.

Dezvoltarea și perfecționarea continuă a tehnologiei ne surprinde din ce în ce mai mult și mai des. Inteligența artificială este un domeniu care ne stârnește permanent curiozitatea cu privire la felul și direcția în care va evolua.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!