Jucariile si jocurile educative nu sunt numai o modalitate prin care cei mici se distreaza, ci reprezinta instrumente vitale de invatare. Prin jocuri educative si jucarii educative copiii invata sa interactioneze cu cei din jur si totodata isi dezvolta numeroase abilitati care le vor fi utile atunci cand vor fi mari. Astfel de jocuri si jucarii sunt disponibile pe artofplay.
Iata care sunt cele 6 beneficii ale jucariilor si jocurilor educative pentru copii:
- Beneficii fizice
Activitatea in aer liber este preferata de cele mai multe ori atat de parinti, cat si de copii. Jocurile si jucariile educative cu care cei mici se pot juca in aer liber ii ajuta sa faca miscare intr-un mod distractiv. Prin activitate fizica, copiii isi dezvolta coordonarea, echilibrul, abilitatile motorii si isi consuma energia in mod util. Toate aceste lucruri ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte un corp si o musculatura armonioase, sa aiba un somn mai linistit si le stimuleaza si pofta de mancare.
- Beneficii emotionale
In timp ce se joaca, copiii invata, exploreaza si inteleg mai bine diferite tipuri de emotii, astfel incat vor fi capabili sa distinga ceea ce este bine de ceea ce este rau. Joaca este modul copiilor de a-si crea o lume imaginara care se potriveste cu starea lor emotionala si invata sa practice empatia si intelegerea, mai ales atunci cand se joaca impreuna cu prietenii sau familia.
- Beneficii sociale
Copiii care se joaca impreuna cu prietenii sau familia invata sa coopereze, sa colaboreze, sa recunoasca si sa raspunda sentimentelor celorlalti, sa impartaseasca, sa respecte reguli sau sa rezolve conflicte. Aceste abilitati sociale invatate de la o varsta frageda de catre copii sunt esentiale nu doar pentru formarea relatiilor cu cei din jur, ci si pentru sustinerea succesului lor in viata.
- Beneficii cognitive
De la nastere si pana la varsta de 3 ani, creierul copiilor se dezvolta intr-un ritm mai rapid decat in orice alt moment al vietii lor. Acesta este perioada in care ei vor incepe sa inteleaga cu adevarat abilitatile cognitive, cum ar fi sa acorde atentie, sa rationeze, sa-si aminteasca lucrurile invatate si experimentate. Prin joc si joaca cei mici isi dezvolta si consolideaza aceste abilitati cognitive. Diferitele puzzle-uri si jocuri bazate pe strategie testeaza rationamentul copiilor si capacitatea lor de a gasi solutii pentru a le dezvolta pas cu pas gandirea critica.
- Creativitatea
Prin joc si joaca cei mici dau frau liber imaginatiei si creativitatii pentru a-si proiecta propria lor lume, o lume in care cred si pe care o controleaza. Pentru ca au aceasta libertate de a explora noi posibilitati prin joc si joaca, juniorii invata in timp sa gandeasca in afara cutiei, ceea ce ii va ajuta sa isi depaseasca propriile limite si sa gaseasca solutii creative la diferitele provocari cu care se confrunta.
- Comunicarea
Copiii trebuie sa invete sa descifreze ceea ce spun sau nu spun cei din jur prin ascultare si observare, astfel incat sa se dezvolte armonios. Jucandu-se cu altii, copiii invata arta comunicarii. In acest mod, ei sunt capabili sa recunoasca expresiile faciale si limbajul corpului. Isi dau seama cum sa poarte o discutie, cum sa isi exprime gandurile si dorintele. Totodata, ei isi dezvolta vocabularul, in special prin jocurile de rol, pentru ca aud si isi insusesc cuvinte si expresii noi.
Toate aceste 6 beneficii ale jocurilor si jucariilor educative sunt beneficii reale pe care copiii le resimt in mod direct. Prin urmare, jocurile si jucariile educative sunt din ce in ce mai importante in viata copiilor, fiind gandite si concepute pentru a-i pregati pe acestia pentru meseriile viitorului.