Este deja bine știut că anumite substanțe, care sunt inofensive pentru majoritatea dintre noi, îi pot afecta pe cei mici, provocându-le alergii. Și totuși, ce sunt alergiile? Ei bine, alergiile sunt reacții pe care sistemul imunitar le are la contactul cu diferite substanțe prezente în medicamente sau alimente, cât și sensibilitatea la diferiți factori de mediu, factorii declanșatori purtând numele de alergeni. Acestea se pot dezvolta la orice vârstă. În ceea ce privește alimentele, cele mai comune alergii sunt la cereale, lapte, oua si alune, iar în ceea ce privește factorii de mediu, alergiile frecvente sunt la polen, păr de animale și praf.
Mai jos ai mai multe informații despre ce tipuri de alergii poate avea copilul tău, care sunt simptomele acestor alergii, dar mai ales ce teste sunt recomandate și ce tratamente sunt utile.
Care este cauza apariției alergiilor?
În cele mai multe cazuri, alergiile la copii au la bază factorii ereditari. Practic, dacă unul dintre părinți (sau un frate / o soră) suferă de vreo alergie, atunci sunt șanse de 25% ca și copilul să sufere de diferite alergii. În plus, acest procent de risc crește cu fiecare membru al familiei ce se confruntă cu alergii. Chiar dacă cel mic poate moșteni posibilitatea de a dezvolta alergii, nu este obligatoriu ca acesta să moștenească și tipul de alergie sau simptomele, astfel că micuțul poate fi alergic la substanțe diferite sau să reacționeze diferit față de părinte. Totuși, chiar dacă ereditatea este un factor important ce poate duce la apariția alergiilor la copii, există foarte multe cazuri în care copiii dezvoltă alergii, deși nici părinții, nici rudele nu suferă de vreo alergie.
Ce teste trebuie să facă copilul și cum poate scăpa de alergii?
În cazul în care copilul tău are diferite simptome, care te duc cu gândul la diferite alergii, atunci este indicat să iei legătura cu un medic specialist alergolog, care poate realiza diferite teste în vederea depistării tipului de alergen:
-
Teste cutanate - care sunt rapide, nedureroase și cu rezultat imediat
-
Teste sangvine - acestea pot fi efectuate și în timp ce sunt administrate diferite medicamente pentru tratarea diferitor alergii
-
Analiza urinei
În funcție de tipul de alergen, dar și de simptome, se pot administra medicamente și fluide intravenoase, medicamente pentru tratarea problemelor respiratorii, medicamente pentru febră și durere, antihistaminice, cât și picături oftalmice. Anumite alergii pot avea reacții destul de grave, cum este în cazul șocului anafilactic - o urgență medicală în care persoana care suferă de alergie poate avea nevoie de manevre de resuscitare, oxigen suplimentar, dar mai ales monitorizare.
Ce simptome poate avea copilul tău dacă suferă de alergii?
Fiecare copil își manifestă diferit reacțiile la contactul cu diferiți alergeni. Practic, simptomele diferă de la copil la copil și pot evolua diferit odată trecerea timpului, astfel că cel mic poate avea reacții severe, chiar dacă în trecut a avut reacții alergice ușoare, care poate nu te-au alarmat. De aceea, este bine să apelezi în timp util la un specialist, care să stabilească cauza alergiei și care să-i ofere celui mic un tratament.
Cele mai comune simptome sunt:
-
Strănut, nas înfundat și secreții nazale
-
Mâncărimi la nivelul ochilor, nasului, buzelor, limbii sau gâtului
-
Ochi roșii sau apoși
-
Dureri în gât
-
Inflamația buzelor
-
Tuse și probleme respiratorii (dificultate în respirație, respirație zgomotoasă sau respirație rapidă)
-
Piele uscată și crăpată (eczemă)
-
Pete pe piele și erupții ale pielii (urticarie)
-
Durere de stomac și probleme digestive (diaree sau constipație)
-
Greață și vărsături
-
Stare de neliniște și de oboseală
Așadar, alergiile nu trebuie luate în glumă, deoarece acestea pot crea diferite probleme medicale, precum șocul anafilactic, astmul, sinuzita, rinita alergică, dermatita și conjunctivita alergică.
Tipuri de alergii
Mai jos ți-am pregătit o listă cu cei mai frecvenți alergeni și câteva simptome ale acestora:
Alergeni | Simptome |
Alimente |
vărsături limbă umflată buze și gât umflate dureri de stomac probleme la stomac |
Medicamente |
față umflată probleme respiratorii mâncărime erupții cutanate șoc anafilactic |
Praf și polen |
nas înfundat mâncărimi la nivelul ochilor și al nasului tuse ochi umflați reacții ale pielii erupții cutanate |
Înțepături de insecte |
probleme respiratorii umflarea locului înțepăturii scăderea tensiunii arteriale piele iritată tuse amețeală anxietate șoc anafilactic |
Alergiile la alimente sunt cele mai întâlnite în cazul copiiilor. Lista alimentelor la care copiii sunt alergici este una destul de lungă și cuprinde chiar și fructe (kiwi sau banane) sau legume (usturoi). Cele 4 alimente des întâlnite în alimentație, la care aceștia fac cel mai alergii sunt: laptele de vacă, ouăle, arahidele și nucile.
-
Alergia la laptele de vacă nu este atât de frecventă, însă aproximativ 3% din bebeluși și copii cu vârste fragede suferă de această alergie, cea mai bună metodă de a scăpa de aceasta fiind evitarea alimentelor și băuturilor ce conțin lapte de vacă. Majoritatea copiiilor, respectiv 90% din cei ce suferă de această alergie, scapă de ea până la împlinirea vârstei de 3 ani.
-
Alergia la ouă (fie la ou întreg, fie doar la albuș sau gălbenuș) poate provoca reacții destul de puternice, precum dureri de stomac, probleme respiratorii sau reacții cutanate. Și în acest caz, majoritatea copiiilor (68% dintre cazuri) scapă de alergie până la vârsta de 16 ani.
-
Alergia la arahide și alergia la nuci (și fructe oleaginoase: fistic, migdale, caju) sunt două alergii ce pot crea reacții severe sau chiar fatale, motiv pentru care cel mai indicat este ca pacientul care suferă de această alergie să renunțe definitiv la alimentele respective.
Dacă bănuiești că cel mic suferă de vreo alergie, dă o fugă la medic și testează-l, deoarece prevenția este cea mai bună metodă de a evita diferite complicații.