Cele mai importante 5 nevoi ale copiilor

Orice copil are dreptul sa ii fie satisfacute nevoile de baza privind hrana, adapostul, igiena, imbracamintea. Chiar daca aceste nevoi sunt esentiale pentru supravietuire, ele nu sunt cele mai importante. Pentru ca cei mici sa se dezvolte armonios si sanatos pe plan emotional, mintal si social, au nevoie sa le fie indeplinite 5 nevoi. De aceea, artofplay a creat un loc special cu jocuri educative si jucarii educative care dau valoare educatiei copiilor si raspund acestor nevoi.

 

Iata care sunt cele mai importante 5 nevoi ale copiilor:

 

  • Nevoia de atentie si de iubire

Nevoia de a fi iubit si de a fi conectat emotional cu ceilalti este una dintre nevoile umane fundamentale. Cei mici invata de la parinti sa isi exprime afectiunea si au dreptul sa se simta iubiti in mod neconditionat. Pentru a se bucura de atentia cuvenita, copiii sunt nevoiti sa petreaca timp cu parintii. La randul lor, parintii sunt cei care trebuie sa interactioneze direct cu cei mici, sa se implice in ceea ce fac acestia si sa le respecte limitele. Aprecierea si validarea sunt valori pe care copiii le invata cel mai mult in relatia cu parintii, atunci cand obtin un rezultat sau adopta un anumit comportament. Caldura afectiva, imbratisarile, emotiile pozitive si sprijinul in momentele dificile oferite contribuie la indeplinirea nevoii de atentie si de iubire.

 

  • Nevoia de siguranta din punct de vedere emotional

Orice copil are nevoie sa se simta in siguranta. Siguranta emotionala este indeplinita atunci cand se creeaza un mediu pozitiv in care oamenii au grija de ei in mod reciproc, iar acest lucru se vede din interactiunile dintre ei. Acest mediu le permite oamenilor sa se exprime liber si sa fie ascultati, sa fie diferiti si acceptati pentru ceea ce sunt cu adevarat. In acest mediu ideal conflictele se rezolva in mod constructiv si exista suficienta caldura afectiva. Unui copil trebuie sa ii fie permis sa participe in mod activ la propria lui evolutie si sa se implice, in masura in care poate si intelege, in planificarea si luarea deciziilor in familie, dar si in rezolvarea conflictelor. Copiii au nevoie sa isi exprime emotiile, fara a fi pedepsiti pentru ceea ce simt. Atentia parintilor este cea mai importanta in acest caz, pentru ca ii face pe copii sa se simta intelesi si acceptati. Un copil ascultat si sprijinit din punct de vedere emotional va creste in mod armonios si va fi mult mai fericit decat un copil caruia ii sunt ignorate opiniile si emotiile.

 

  • Nevoie de stabilitate si predictibilitate

Copiii prefera stabilitatea si adora rutinele, deoarece atunci cand stiu ce urmeaza sa se intample au mai mult control si siguranta. Stabilirea unei rutini este importanta in viata copiilor, astfel incat sa existe mereu o serie de actiuni repetitive. Aceste actiuni desfasurate zilnic nu numai ca le asigura copiilor un anumit nivel de confort, dar ii si responsabilizeaza. Astfel ca, parintii ar trebui sa ii invete pe copii sa se obisnuiasca cu o astfel de rutina inca de la varste fragede. Rutina pentru somn, rutina pentru igiena, rutina pentru masa, rutina pentru joaca sau pentru efectuarea temelor reprezinta o serie de activitati pe care copii ar trebui sa le constientizeze si sa le respecte. Predictibilitatea are loc atunci cand copiii sunt informati in prealabil asupra programului si stiu dinainte ce urmeaza sa se intample. Si modul de disciplinare poate oferi copiilor predictibilitate. Disciplina impune respectarea anumitor reguli sau limite, respectiv consecinte logice, in cazul in care aceste reguli sau limite sunt incalcate sau depasite. Prin stabilirea unor reguli clare, copiii invata sa anticipeze lucrurile pentru ca stiu exact ceea ce se asteapta din partea lor. Impunerea unor limite blande ii poate ajuta pe copii sa inteleaga granitele de interactiune cu ceilalti, precum si manifestarile aferente comportamentului lor.

 

  • Nevoia de autonomie

Copiii au nevoie sa isi exerseze autonomia inca de la varste fragede. Ei invata aceasta abilitate intr-un anumit context, atunci cand au ocazia sa descopere si sa exploreze lucruri noi. Cei mici invata autonomia de cele mai multe ori alaturi de un adult, prin angrenarea in diverse activitati. Pe masura ce cresc, este bine ca cei mici sa aiba momente si situatii in care fac ceea ce isi doresc, astfel incat sa poata sa isi exerseze autonomia. De exemplu, in timp ce parintii citesc, copiii se pot juca singuri cu jucarii. Prin intermediul autonomiei, copiii invata sa fie independenti si atenti la nevoile celor din jur.

 

  • Nevoia de validare si acceptare

Orice copil, indiferent de rasa, credinta sau gen, are dreptul sa se simta acceptat, apreciat, iubit si validat. Aceasta nevoie ii alimenteaza copilului sentimentul de apartenenta, ii confera identitate si ii consolideaza stima de sine. Un copil care va avea incredere in el se va descurca mult mai bine in viata si va face fata cu succes provocarilor. Este foarte important ca un copil sa fie incurajat si sprijinit, in special atunci cand are de atins anumite obiective sau cand trece printr-o perioada mai dificila. Cand un copil greseste, parintii ar trebui sa ii explice pe intelesul lui ca a gresi este omeneste, astfel incat acesta sa nu fie demoralizat si sa nu se frustreze. Evident ca, in cazul greselilor repetate se vor aplica anumite pedepse, dar acestea trebuie sa fie blande si constructive. Comunicarea continua si acordarea atentiei sunt elementele care intaresc relatia parinte-copil. Acceptarea ca indivizi cu drepturi depline, nevoi si caracteristici specifice ii face pe copii sa fie cu adevarat unici, fara a fi tratati ca reflectii ale parintilor lor.

 

Prin urmare, toti copiii au dreptul de a fi tratati si respectati ca fiinte unice si valoroase, cu propriile emotii, opinii, idei, greseli, dorinte. Fireste ca, pe langa nevoile de baza, copiii au nevoie de mult mai multe lucruri. Aceste 5 nevoi descrise mai sus sunt esentiale in dezvoltarea armonioasa a copiilor si in pregatirea lor pentru viata de adult.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!