Cum să îți îmbraci copilul în sezonul rece?

Cum să îți îmbraci copilul în sezonul rece?

Cu siguranță și tu ai văzut pe stradă copii înfofoliți din cap până-n picioare pentru că “decât să moară de frig, mai bine să le fie puțin cald”. Dacă și tu ești o astfel de persoană, trebuie să renunți la acest obicei, deoarece dacă este îmbrăcat prea gros, micuțului tău o să-i fie prea cald și va avea o senzație de disconfort. În plus, acesta va transpira și, inevitabil, va răci. De aceea, este indicat să ținem cont de câteva “reguli” când ne pregătim copilul pentru o ieșire în aer liber atunci când este frig afară.

 

Sfatul medicului 

Foarte multe mămici cer sfatul medicului pediatru despre absolut orice ține de cel mic, ceea ce nu este deloc un lucru rău. În ceea ce privește modul în care ne îmbrăcăm copilul în sezonul rece, medicul recomandă să renunțăm la îmbrăcatul în exces, deoarece, așa cum am menționat puțin mai sus, dacă exagerăm cu haine prea multe și prea groase, nu facem altceva decât să-l încălzim prea tare, riscând în acest fel să răcească. 

 

O altă greșeală pe care o fac foarte mulți părinți și pe care medicul recomandă să o evităm este așezarea fularului pe gură și pe nas. Dacă așezăm fularul pe gura micuțului, acesta va respira aer cald, care, în contact cu fularul rece, va face ca fularul să se umezească și, implicit, să se răcească. Așa că, în loc să îl încălzim, nu facem altceva decât să-i răcim fața. Dacă am vorbit de ce nu trebuie să facem, acum o să vorbim despre un “așa da”. Cel mai important aspect în ceea ce privește modul în care ne echipăm micuțul este ca acesta să aibă pieptul și spatele acoperite. Din acest motiv, este bine să apelăm la body și la fular, pe care să-l așezăm la gâtul copilului. 

 

Mai multe straturi de haine

Este indicat ca în sezonul rece, atât noi, adulții, cât și cei mici să purtăm mai multe straturi de haine subțiri. În acest fel, nu o să ne fie nici cald, dar nici frig. În plus, dacă temperaturile cresc, avem posibilitatea de a elimina unul din straturi. De foarte multe ori avem impresia că, fiind mici, copiii trebuie să fie mai gros îmbrăcați decât noi. Totuși, trebuie să ținem cont că, făcând mișcare, aceștia produc căldură, la fel ca și noi. De aceea, cel mai indicat este să îi îmbrăcăm pe cei mici la fel de gros cum ne îmbrăcăm noi. 

În ceea ce îi privește pe micuții care nu știu încă să meargă și care stau doar în cărucior sau marsupiu, fără să facă prea multă mișcare, este bine să apelăm la un strat în plus de haine. Ține cont de faptul că atunci când aleargă, copilul transpiră, motiv pentru care este bine să ieșim afară echipați cu haine de schimb pentru cel mic. În acest fel, putem evita o posibilă răceală. În plus, este bine ca cei mici să aibă capul și mânuțele acoperite, așa că nu uita de căciulă și mănuși. Optează pentru haine din lână, și evită hainele din bumbac, care țin rece. 

 

Ține cont de confortul copilului

Știai că bebelușii nu tremură de frig? În plus, există posibilitatea ca cel mic să nu îți spună dacă îi este frig sau cald. Totuși, este bine să verificăm dacă acesta se simte confortabil din punct de vedere termic. Cel mai ușor mod de a vedea acest lucru este să îi verificăm temperatura corpului și nu cu un termometru, ci cu mâna noastră. Dacă mânuțele celui mic sunt foarte reci, atunci este clar că îi este frig și că poți apela la încă un strat de haine. În schimb, dacă acesta este cald în zona capului, atunci este timpul să renunți la bluză, pulover sau hanorac. 

 

Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este că nu este bine să ținem cont doar de temperatura de afară, ci și de cea resimțită. De exemplu, chiar dacă afară sunt peste 23 de grade, este posibil să bată un vânt rece, care să ofere un disconfort termic destul de mare pentru cei mici. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de această vreme, deoarece este cea mai periculoasă pentru copii. În plus, în cazul în care în timpul plimbării faci vreo oprire, ca de exemplu, la supermarket, nu uita să îl dezbraci pe cel mic, pentru a evita ca acesta să iasă ulterior afară, în frig, transpirat. 

 

Așadar, nu există o rețetă sigură pentru cum să ne îmbrăcăm copiii în sezonul rece, însă este bine să ținem cont de mai multe aspecte, printre care se numără numărul de straturi de haine, materialul articolelor vestimentare, temperatura resimțită și confortul celor mici. Dacă vrei totuși să-ți faci o idee mai clară despre cum îți poți îmbrăca copilul în funcție de temperatură, iată un mic ghid: 

sub 0° - body cu mânecă lungă + hanorac gros / pulover din lână + geacă groasă de iarnă + dres + pantaloni flaușați + șosete din lână + apreskiuri + fular + căciulă + mănuși (când este foarte frig, cel mai bine este să ne ținem copiii în marsupiu, deoarece așa se simt cel mai confortabil din punct de vedere termic); 

0° - 5° - poți înlocui apreskiurile cu o pereche de ghete groase și poți opta pentru o geacă și o pereche de pantaloni mai subțiri; 

5° - 10° - body + hanorac / pulover + pantaloni groși / dres și pantaloni subțiri + gecuță / vestă + ghete + căciulă;

10° - 15° - body + hanorac / pulover + vestă + adidași + căciuliță subțire;

15° - 20° - body + hanorac / pulover + adidași + șapcă / pălărie;

25° - 30° - body cu mânecă scurtă + pantaloni subțiri / fără pantaloni + șapcă / pălărie:

peste 30° - pampers / pantaloni scurți + pălărie + ochelari cool de soare  :)

 

Tu în ce ținute cool îți îmbraci micuțul în sezonul rece?

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!