E magie în fiecare casă în care trăiește cel puțin un copil. Magie în diferite forme, de la unele foarte simple și cumva domesticite la altele complicate rău de tot. “Magie simplă” e, de pildă, în lingurița galbenă care dă gust bun supei de pui cu găluști. Nicio altă linguriță nu are o astfel de putere. Orice altă linguriță de orice altă culoare strică teribil gustul.
“Magia complicată” presupune mai multe personaje și mai multă acțiune. Implică, spre exemplu, spiriduși de-ai casei care trăiesc în cele mai ascunse colțuri ale dormitorului și care te lasă să îi vezi în anumite situații - de exemplu, în zilele friguroase de iarnă, când li se termină proviziile de ciocolată caldă.
“Magie ceva mai complicată” este și când seara, la culcare, mama învelește copilul, îl mângâie și îi spune: “Hai să visăm iar același vis. Astă-seară, mergem împreună în Țara Acadelelor. Ia-mă de mână, închide ochii și-ai să vezi drumul care duce la Poarta din Acadea! Numărăm până la 10 cu ochii închiși.. Haide, o vezi?” Și copilul chiar o vede! O ține pe mama strâns de mână și adoarme în visul cu aventura delicioasă, ușor crocantă și colorată.
Pentru copii, granița dintre fantezie și realitate este un spațiu foarte cețos. Nu pot spune unde începe una și unde se termină cealaltă. Pentru că nici nu sunt clar delimitate, sunt foarte amestecate. Iar tărâmul acela dintre cele două lumi este încântător și ceva mai mult: este un teren fertil. Sădește acolo o sămânță de informație și, te miri când, poate răsări un copăcel al cunoașterii.
Plimbă copilul cu degetul pe hartă și povestește-i despre locurile prin care ajunge la fiecare pas degețesc. Toată călătoria poate fi ca o plimbare printr-un basm. Și să nu te miri mai apoi, când copilul îți va arăta că a ținut minte țări și orașe și continente!
VIDEO | Micuța exploratoare
https://www.youtube.com/watch?v=r43yCiKlbCo&fbclid=IwAR0GX69gegtUiyIEN0M7Mv18uHP_tjlpyIZpXHIOgfRlIGYAT0h_7qSCHHY
Hărțile îi pot învăța extraordinar de multe lucruri pe copii:
Îi ajută să înțeleagă spațiul și le dezvoltă gândirea spațială;
Îi ajută să înțeleagă imaginile, nu doar să le observe. Să descopere legăturile mai subtile care pot exista într-o singură imagine.