Prima zi de grădiniță - cum să-ți încurajezi micuțul?

Prima zi de grădiniță - cum să-ți încurajezi micuțul?

 

 

 

În primii ani de viață, micuții petrec cea mai mare parte a timpului cu părinții și mai ales cu mama. Chiar dacă aceștia mai interacționează cu alți copii, cu bunicii sau cu alte rude și persoane, pentru ei ideea de a rămâne singuri la grădiniță este o provocare. În plus, poate fi foarte dificil pentru ei să aibă o relație cu un alt copil sau cu alt adult, fără ca mami, tati sau bunicii să fie prin preajmă. De asemenea, aceștia trebuie să se acomodeze cu noul spațiu, noul program și cu anumite activități pe care trebuie să le facă alături de alți copii. Și lista poate să continue… Prima zi de grădiniță poate deveni foarte dificilă din multe puncte de vedere. Totuși, există două tabere: cei care abia așteaptă să înceapă grădinița, pentru a se juca cu alți copii și cei care nu sunt foarte încântați de ideea de a rămâne singuri. 

Dacă îți este teamă de modul în care va decurge prima zi de grădiniță a micuțului tău și dacă acesta nu este foarte încântat de această idee, atunci vei avea nevoie să știi că trebuie să ai în vedere câteva aspecte care s-ar putea să te ajute și pe tine și pe cel mic.

 

Ascunde-ți emoțiile pentru a nu i le transmite micuțului

Este bine de știut că starea de spirit se transmite de la părinte la copil. Din acest motiv, dacă vei avea emoții în ceea ce privește prima zi de grădiniță a micuțului, atunci acesta va simți și va prelua aceeași stare. Cu siguranță, dacă tu îți faci griji de modul în care va decurge prima zi de grădiniță a micuțului, atunci și acesta se va îngrijora, va deveni mai stresat, iar șansele să plângă atunci când îl vei lăsa singur vor fi mult mai mari, ceea ce va îngreuna și acomodarea. 

Cel mai indicat este să te liniștești și să nu-ți faci prea multe griji în acest sens, iar în acest mod vei reuși să îi transmiți și copilului tău o stare mult mai bună. Pentru a scăpa de stres, trebuie să-ți alungi gândurile că micuțul va plânge, nu se va integra sau că acesta va păți ceva. Un mod eficient de a te asigura că el este în siguranță, este să te interesezi din timp în ceea ce privește locul în care va sta, meniul pe care îl va avea, activitățile pe care le va face și persoanele care vor avea grijă de acesta. Poți cere sfatul mai multor părinți, pentru a vedea ce grădiniță este cea mai potrivită și poți păstra legătura cu educatoarele. În plus, trebuie să te gândești că grădinița este o etapă firească din viața fiecărui copil și că poate fi chiar o experiență foarte plăcută pentru acesta. 

 

Ajută-l pe micuț să fie independent

În general, atunci când sunt acasă, micuții sunt răsfățați de toată lumea. Aceștia sunt hrăniți, îmbrăcați și îngrijiți de părinți sau bunici. Dacă copilul cade, imediat va fi cineva care să-l ridice și să aibă grijă de el, iar dacă un alt copil sau adult îl supără, întotdeauna va fi cineva care să îi ia partea. Totuși, la grădiniță acesta este singur și nu va mai avea cine să aibă atât de multă grijă de el. Este adevărat că educatoarele sunt alături de copii, însă este dificil să stea după fiecare în parte. De aceea, cel mai bine este să îl înveți pe micuțul tău să fie independent. Cu o perioadă de timp înainte să înceapă grădinița, învață-l să mănânce singur într-un mod cât mai distractiv, lasă-l să își aleagă hainele, pentru ca îmbrăcatul să devină o activitate plăcută, iar dacă va cădea ușor sau va fi deranjat de un anumit lucru, ajută-l să înțeleagă că este bine să se descurce singur. 

 

Învață-l pe micuț să împartă și să fie politicos

Când vine vorba de grădiniță, o adevărată problemă este relaționarea cu alți copii. Chiar dacă acesta este învățat să meargă în parc și să se joace cu alți micuți, poate deveni dificil să stea o zi întreagă alături de colegi, fără părinți, deoarece pot apărea diferite altercații, principalul motiv fiind jucăriile. Cea mai comună situație este următoarea: micuțul se joacă cu o păpușă, o mașinuță sau un puzzle copii, iar unul dintre colegi vrea să se joace cu aceeași jucărie; dacă cel mic nu vrea să împartă jucăria cu colegul său, lucrurile ar putea degenera, iar cei doi s-ar putea răni involuntar. De aceea, este bine ca micuțul tău să învețe să împartă jucăriile. Pe lângă acest lucru, trebuie să îi explici din timp că trebuie să se comporte politicos, să nu vorbească urât și să îi explici ce este bine să facă și ce nu. 

Ajută-l să se acomodeze

Pentru ca micuțul să nu aibă emoții, trebuie să știe din timp ce presupune o zi la grădiniță. De aceea, trebuie să îi explici ce activități și ce responsabilități are și cât de frumos o să fie când va ajunge la grădi și se va juca alături de ceilalți copii cu diferite jucării educative. Este important ca acesta să își formeze o imagine cât mai bună, și nu să se gândească la faptul că acolo va fi singur, fără mami sau tati, care să-l ajute și să aibă grijă de el.

Pentru a se acomoda cu noul program, trebuie să îi explici într-un mod cât mai frumos ce are de făcut. Astfel, nu trebuie să îi spui că trebuie să se trezească de dimineață și să stea 6 ore la grădi, ci trebuie să îi spui că atunci când vine dimineața, va merge la grădiniță să mănânce alături de copii, să se joace cu aceștia și să facă activități creative. În acest mod, va vedea grădinița ca pe ceva plăcut, și nu ca pe o necesitate. 

De asemenea, dacă are un pluș preferat, atunci dă-i voie să îl ia cu el la grădiniță. În acest fel, micuțul nu se va mai simți la fel de singur și va avea impresia că are mereu un prieten alături, ceea ce îl va ajuta să se acomodeze mai repede și mai ușor. 

 

Poate că lucrurile prezentate anterior ți se pot părea banale, însă în realitate sunt foarte importante și au o foarte mare influența asupra modului în care micuțul tău se va acomoda la grădiniță. De aceea, ține cont de aceste sfaturi, iar prima zi de grădiniță poate deveni o amintire frumoasă pentru copilul tău.

 

 

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!