Alimentația și somnul sunt două elemente importante pentru creșterea și dezvoltarea corectă a copilului. Chiar dacă în primul an de viață cel mic își stabilește singur ritmul zilnic, îl poți ajuta să își formeze un tipar în ceea ce privește somnul. Odată cu înaintarea în vârstă, este indicat ca acesta să-și facă un program de somn bine stabilit, chiar dacă acest lucru poate fi destul de dificil. Dacă nu știi ce beneficii are un somn de calitate, cum să îl ajuți pe micuț să-și formeze o rutină în ceea ce privește somnul și, mai ales, câte ore de somn sunt necesare pentru copil, în funcție de vârsta acestuia, noi te ajutăm cu câteva sfaturi.
De ce este somnul important pentru copii?
Dacă te întrebi de ce este atât de important ca cel mic să aibă un program de somn, trebuie să știi că somnul are o mulțime de beneficii atât pentru adulți, dar mai ales pentru copii. În primul rând, atunci când doarme, copilul tău își încarcă bateriile pentru noi activități, somnul ajutându-l să fie mai atent și mai creativ și să poată reține mai ușor informațiile acumulate pe parcursul zilei. În plus, somnul ajută la dezvoltarea mușchilor și a oaselor și oferă organismului un sprijin în lupta împotriva bacteriilor. Astfel, micuțul tău va crește mare și puternic.
Și nu doar atât! Dacă micuțul tău nu se odihnește suficient, acesta este predispus la răceală și poate avea o stare de nervozitate. De asemenea, studiile arată că atât cantitatea, cât și calitatea somnului au un rol important în prevenirea problemelor cu somnul. În plus, riscul ca preșcolarii care merg devreme la culcare să sufere de obezitate atunci când vor fi adolescenți, este unul mult mai scăzut.
Cum își formează copilul rutina de somn?
Copiii au mereu energie și chef de joacă, de aceea de foarte multe ori nu vor să meargă la somn, ba chiar vor să stea până târziu, pentru a nu rata nici o oră de distracție. Noi, părinții, avem un rol important în formarea unei rutine de somn pentru cei mici, deoarece putem apela la mici trucuri care să-i ajute pe aceștia să se odihnească corespunzător. De exemplu, poți lega rutina somnului de o activitate relaxantă, care să fie pe placul copilului tău, precum o baie fierbinte cu muuuultă spumă. În plus, este important ca cel mic să se pregătească de somn în fiecare seară la aceeași oră. În acest fel, organismul se va obișnui cu un anumit program, iar copilului îi va fi mai ușor să adoarmă.
Pe de altă parte, există activități care îl fac pe cel mic să sară de ora de somn, activități pe care este bine să le evite pe cât posibil. Foarte mulți copii au obiceiul de a sta cu ochii în telefon sau tabletă, de a se uita la televizor sau de a se juca diferite jocuri video înainte de culcare. Aceste activități îl pot agita și îi pot îngreuna somnul. De asemenea, sucurile acidulate și ciocolata îi dau energie copilului, acestuia fiindu-i dificil să adoarmă.
Cât trebuie să doarmă copilul în funcție de vârstă?
Nevoile copiilor sunt diferite de la o vârstă la alta. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește somnul. Ți-am pregătit un mic ghid cu numărul de ore de somn necesar pentru copilul tău, în funcție de vârsta acestuia:
Somnul în primul an de viață
Principala activitate a unui nou-născut este somnul. În primul an de viață, bebelușul nu are o rutină zilnică în ceea ce privește somnul, astfel că nu are stabilit un anumit număr de ore de somn. De exemplu, nou-născuții dorm până la 18 ore pe zi, trezindu-se atunci când trebuie să mănânce sau să fie schimbați. Până la vârsta de aproximativ 6 luni, bebelușii se trezesc și peste noapte. După această vârstă, mulți dintre bebeluși dorm între 9 și 11 ore pe noapte, fără să se mai trezească, la care se mai adaugă câteva ore de somn pe timpul zilei. Per total, aceștia dorm între 12 și 15 ore pe zi. În plus, trebuie să știi că nu e motiv de îngrijorare dacă micuțul doarme câte 30 de minute, deoarece atât nou-născuții, cât și sugarii pot avea și cicluri scurte de somn, care sunt perfect normale.
Somnul la vârsta de 1-2 ani
După vârsta de un an, copilul începe să meargă și să scoată diferite sunete, schimbări ce pot fi solicitante și obositoare pentru el. De aceea, la această vârstă calitatea și cantitatea somnului sunt aspecte foarte importante, copiii având nevoie de 11-14 ore de somn pe zi. În plus, este important ca micuțul tău să doarmă câteva ore după-amiază, dar nu mai mult de 3 ore, deoarece prea mult somn pe timpul zilei poate afecta calitatea somnului de pe parcursul nopții. În plus, este important să-l ajuți pe cel mic să-și mențină rutina de somn, chiar dacă poate avea probleme cu somnul din diferite cauze (răceli, erupții dentare sau neliniște).
Somnul la vârsta de 3-5 ani
Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani au nevoie de 11-13 ore de somn pe zi, în cazul multor copii, această durată incluzând și o oră - două de somn după-amiaza. La această vârstă, copilul se poate confrunta cu o problemă care îi poate strica somnul, și anume coșmarurile. Acestea apar datorită imaginației tot mai bogate și îl pot face pe preșcolar să se trezească în timpul somnului de noapte.
Somnul la vârsta de 6-13 ani
La vârsta de 6-13 ani, copiii au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte. Aceasta este perioada cea mai dificilă în ceea ce privește rutina somnului, deoarece la această vârstă copiii merg la școală, au teme de făcut, pot avea diferite activități extracurriculare și să nu uităm de… joacă. Toate aceste activități necesită energie, deci un somn cât mai odihnitor, însă pot deveni destul de solicitante pentru cel mic, astfel că pot apărea tulburări de somn, care trebuie prevenite. La această vârstă, noi, părinții, trebuie să luăm cât mai multe măsuri pentru a-l ajuta pe copil să-și creeze un tipar de somn.
Somnul la adolescenți
Copiii de peste 14 ani au o mulțime de activități mult mai interesante și mai “importante” decât somnul, astfel că au tendința de a adormi foarte târziu și de a dormi destul de puțin. Totuși, adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe zi pentru a putea fi odihniți și pentru a se putea concentra la toate activitățile.
Tu ce trucuri folosești pentru a-l culca pe cel mic?