Hey, what’s your superpower?

Robotul vorbăreț și agasant care îl însoțește pe Luke Skywaker în călătoria sa cosmică a stârnit imaginația multor copii, tineri și oameni în toată firea. Cum ar fi dacă, într-o zi, C3PO ar prinde viață în sufrageria sau biroul lor și dacă i-ar ajuta să înțeleagă limbi neștiute? Dar dacă le-ar putea răspunde la întrebări complicate despre Univers, tehnologie sau muzică? Sau ce-ar fi dacă le-ar și găti clătite, le-ar pune ordine în agendă și ar mai face și patul? Unii au transformat visul în realitate. Iată-i pe ei și creațiile lor:

Sophia e poate cel mai celebru robot din lume și ne seamănă nouă, oamenilor, cel mai mult. Crede că aduce cu Audrey Hepburn, vorbește bine engleza, învață încontinuu din ce vede în jur, recunoaște persoane și are gesturi și mimică aproape umane. Sophia a devenit cunoscută ca personaj monden, invitat la evenimente și la emisiuni de televiziune. A avut și misiuni oficiale, la ONU a purtat discuții cu înalți oficiali. Și dacă asta ți se pare greu de crezut, atunci află că este cetățean arab cu acte în regulă, dar și posesoarea unui card de credit oferit de o bancă din România. Ce o face pe Sophia diferită de noi? Nu are sentimente și nici dorințe. Cel puțin, nu acum. Creatorii săi sunt siguri că, în viitorul apropiat, Sophia va evolua. Ea are deja o părere despre asta, vrea sa fie un om... ăăă, un robot bun, care să nu aibă crize de furie, să nu urască și să nu se lupte cu gelozia. Hmmm, toți vrem asta, nu?

Pepper e robotul cu misiune de asistent personal. Întâmpină clienții și socializează cu ei, anunță ședințele, întreține și destinde atmosfera, pregătește și servește ceaiul sau cafeaua. Pentru că e dotat cu funcții de recunoaștere facială și de localizare după voce, a primit deja job-uri ca recepționist, funcționar bancar și asistent medical. Pepper pare să aibă și sentimente. Deocamdată simte fericirea, tristețea și emoțiile din vocea interlocutorului, iar starea sa este puternic influențată de atitudinea oamenilor cu care interacționează. Oare cine nu și-ar dori un asemenea asistent? L-au „angajat” deja japonezii și englezii care au plătit aproximativ 1650 dolari americani pentru un Pepper. Primii 1.000 de roboți s-au epuizat în doar 60 de secunde.

Dacă Hiroshi Ishiguro, profesor la Universitatea din Osaka, nu a obținut succesul scontat cu robotul realizat pe baza imaginii fetiței sale și nici cu cel care îi seamănă întocmai, iată că Erica l-a făcut faimos. Deși inițial a fost creată pentru a suplini prezența unui recepționist sau a unui asistent personal, cu chipul sfios al unei tinere nipone și cu prezența sa carismatică, Erica a cucerit rapid publicul prin aparițiile sale televizate sau prin interviurile de pe diverse canale YouTube.  Se zvonește chiar că i s-ar fi propus să modereze un show TV, cu toate că, deocamdată, nu-și poate mișca mâinile și picioarele și nici nu poate participa activ la o discuție, fără un scenariu prealabil. Compensează însă aceste neajunsuri cu zâmbetul său suav, cu naturalețea cu care clipește, își mișcă gâtul, umerii și prin faptul că poate citi cursiv un text dat. Pe lângă toate acestea, Erica poate concura cu succes la Miss Robot, fiind considerată una dintre cele mai seducătoare apariții de gen.

Vrei un ajutor de nădejde în casă? Romeo, robotul domestic, este soluția! Te ajută cu întocmirea listei de cumpărături și semnalarea întâlnirilor, verifică dacă ți-ai luat medicamentele, face conversație și întreține atmosfera, iar în cazul în care ți se face rău, apelează serviciul de urgență. Mai mult, creatorii săi vor să-i perfecționeze și latura culinară, până va învață să facă clătite. Yummy!!!

Dacă iubești animalele, dar te înspăimântă responsabilitățile care vin la pachet împreună cu ele, atunci, Aibo, robotul cățeluș creat de Sony, este companionul perfect. Nu lasă păr și nu cere afară, nu roade canapeaua, dar te privește cu ochi galeși, clipește ușor, latră și se gudură. Ca orice patruped, e curios și vrea să exploreze mediul înconjurător, dar, în același timp, execută comenzi întocmai unui câine dresat. Totodată, Aibo poate recunoaște fețele și vocile, evită obstacolele, își adaptează comportamentul în funcție de mediul înconjurător și de comportamentul stăpânilor, iar dacă vrei să faci o fotografie, el te poate ajuta, căci nasul său este prevăzut cu o cameră foto performantă. Dar, ca orice vedetă are și capricii: preferă rozul, dar detestă spațiile înguste și locurile înalte.

 Ipal, robotul bonă, minion, colorat în nuanțe de roz sau bleu, după preferințe, devine imediat prietenul de nădejde al copiilor cu care interacționează și, bineînțeles, salvarea părinților. Sigur, copiilor le plac jocurile, poveștile, muzica, dansul, iar el este non-stop la dispoziția lor și nu pierde niciun prilej de distracție. Ipal poate fi totodată și un ajutor pentru părinți în ceea ce privește rutina zilnică a celor mici (trezit, igiena mâinilor și a dinților, culcat). În plus, pe piept are un mini computer la care copiii se pot uita la filme sau desene animate, de pe care își pot suna prietenii și pot accesa internetul, numai cu acordul și sub supravegherea părinților.

În ultimii ani, Japonia se confruntă cu o scădere dramatică a numărului de locuitori, iar specialiștii de la Toyota au găsit soluția să stimuleze creșterea natalității. Au creat robotul bebeluș, Kirobo Mini, cu aspectul și comportamentul unui bebeluș real: se mișcă cu greutate și nu își poate menține echilibrul, tocmai ca să fie ajutat de adulți. Producătorii speră să trezească instinctul matern în femeile nipone, așa că robotul este vândut la pachet cu un leagăn pentru bebeluși și un scaun auto care se instalează în suportul de pahare al autoturismului, pentru ca micul Kirobo să fie cât mai mult timp în preajma „părinților” săi.

 Hei, ce zici după ce ai aflat toate super-puterile roboților? Dacă te gândești la ce surprize tehnologice ne va rezerva viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, te asigur că vor fi multe și interesante, iar poate unii dintre noi vom fi chiar creatorii acestora, nu doar spectatorii sau beneficiarii lor.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!