Într-o lume a tehnologiei, în care activitatea preferată a copiilor este statul pe telefon, tabletă sau laptop, cititul a devenit o activitate din ce în ce mai rar întâlnită. Chiar dacă gadgeturile menționate anterior pot avea un rol educativ pentru cel mic, acestea nu îl vor ajuta să-și dezvolte comportamentul, așa cum o carte ar putea face-o. De aceea, noi, părinții, avem datoria de a introduce cititul în rutina zilnică a celor mici și de a transforma această activitate în una cât mai interesantă. Pentru a putea face acest lucru, mai întâi trebuie să înțelegem noi de ce cititul este atât de important.
Ți-am pregătit câteva motive pentru care lectura este importantă pentru copiii noștri, dar și câteva modalități prin care putem să-l facem pe cel mic să citească măcar câte 15 minute pe zi.
De ce lectura este importantă pentru copii?
Cititul este important pentru copii încă din primii ani de viață și, cum cei mici nu știu să citească, le putem citi noi diferite povești. Conform studiilor, este bine sa îi citești micuțului tău încă din prima lună de viață, acest lucru ajutându-i să se dezvolte cognitiv. În plus, copiii cărora li se citesc povești atunci când sunt mici, încep să vorbească și să citească mai repede și mai bine. Chiar dacă acesta nu înțelege sensul cuvintelor, va fi atent la modul în care tu îi spui povestea respectivă, familiarizându-se cu sentimentele. De aceea, este bine să-i citești cu intonație, iar expresia feței să exprime ceea ce citești.
Odată ce copilul a crescut și a învățat să citească, cititul are mult mai multe beneficii. În primul rând, atunci când citesc, cei mici descoperă lucruri interesante despre lumea din jurul lor, aspect ce-i va ajuta atât la școală, cât și în viață. În plus, acesta va învăța să citească coerent, expresiv și fluent, dar și să se exprime mult mai ușor și va avea un vocabular mult mai bogat. De asemenea, copiii vor deveni mai creativi, cititul dezvoltându-le acestora gândirea, atenția și imaginația. Nu în ultimul rând, cititul îi ajută pe copii să-și creeze o părere despre lume și despre oameni, ceea ce îi determină să-și formeze idealuri etice și estetice.
Cum să-i facem pe copii să citească în fiecare zi?
Încă de când sunt mici, copiii trebuie să aibă un program bine stabilit, care să cuprindă cele mai importante lucruri, precum alimentația, somnul, igiena, mișcarea și joaca. În acest program ar trebui integrate și minim 15 minute de citit, care, conform studiilor, sunt suficiente pentru dezvoltarea copiilor din punct de vedere social, emoțional și mental. Dacă atunci când este mic, îi citești în fiecare seară copilului tău, el se va obișnui cu această activitate și atunci când va crește. Totuși, este important să apelezi la cărți potrivite vârstei lui, pornind de la cărți cu ilustrații și ajungând la cărți complexe, cu mai multe capitole.
Cel mai ușor mod de a-l face pe cel mic să citească zilnic este introducerea unui moment copil-părinte, înainte de culcare. Până când cel mic învață să citească, îl poți adormi citindu-i chiar tu povești. Odată ce a învățat să citească, îți poți lua și tu cartea preferată și să citiți împreună. În plus, nu trebuie să uităm de puterea exemplului. Dacă copiii ne văd pe noi, părinții, că citim în fiecare seară, atunci acestora li se va părea o activitate normală, la care își vor dori să participe. De asemenea, pentru ca cititul să fie și mai benefic pentru copii, este important ca după fiecare sesiune de citit, să îi facem pe copii să ne povestească ce se întâmplă în carte, pentru a-i stimula capacitatea de înțelegere.
Care este ultima carte pe care ai citit-o alături de copilul tău?:)