Atunci când vine vorba de alegerea jucăriilor pentru cei mici, noi, părinții, tindem să luăm decizii în funcție de cum arată respectiva jucărie și de cât de atractivă e aceasta pentru copii. În schimb, cel mai important criteriu în funcție de care ar trebui să alegem jucăriile este vârsta copilului. Unele jucării pot fi foarte atractive, datorită designului sau culorilor. Totuși, trebuie să ținem cont și de alte aspecte, precum calitatea lor, materialele din care sunt realizate, care sunt abilitățile dezvoltate de acestea, dar și de vârsta pentru care sunt recomandate.
Pe piață există numeroase tipuri de jocuri și jucării, care mai de care mai interesante, astfel că este destul de ușor să ajungi la o variantă care să fie și atractivă pentru micuț, să fie și rezistentă și să se și potrivească cu vârsta și, implicit, cu nevoile acestuia.
Chiar dacă jocurile și jucăriile au un rol important în viața micuților noștrii, trebuie să ținem cont că prezența noastră activă este mult mai importantă pentru dezvoltarea acestora într-un mod cât mai armonios. Astfel, încearcă să petreci cât mai mult timp cu copilul tău, integrând jucăriile în rutina voastră zilnică.
Dacă nu știi ce jucării sunt potrivite pentru copilul tău, iată câteva sfaturi și idei, care să te îndrume în alegerea acestora:
Bebelușii între 0 și 6 luni
Încă din primele luni de viață, micuții noștri sunt fascinați de lumea care îi înconjoară, fiind atrași de sunete, lumini și mișcare. La această vârstă cel mai important aspect în ceea ce privește alegerea jucăriilor este siguranța. De aceea, trebuie să optezi pentru jucării din materiale rezistente, precum cauciuc sau silicon, cât și pentru jucării hipoalergenice și fără baterii, șnururi sau alte elemente, ce se pot desprinde și care pot fi înghițite. Cele mai potrivite jucării pentru această perioadă sunt leagănele cu diferite jucării suspendate, lumini și muzică. Pe lângă acestea, mai poți apela la zornăitori, jucării de dentiție, jucării moi din silicon, cât și jucării luminoase și muzicale.
Micuții între 6 luni și un an
După vârsta de 6 luni, micuțul deja are posibilitatea de a manevra jucăriile. Fiind o etapă destul de importantă în dezvoltarea acestuia, jucăriile trebuie selectate cu mai multă atenție, siguranța rămânând un element important. Astfel, leagănele sunt și la această vârstă printre preferatele celor mici, fiind un loc de joacă foarte atractiv pentru ei. La acestea se adaugă și premergătoare, jucăriile moi viu colorate, jucăriile din lemn și jucăriile din pluș.
Micuții între un an și 6 luni și 2 ani
În această perioadă micuții noștri au nevoie de foarte mult sprijin din partea noastră, pentru a-și putea dezvolta abilități, precum prinderea și așezarea obiectelor, introducerea jucăriilor în cutii și chiar ținerea creionului în mână, pentru a face diferite desene necoordonate. Principalele jucării potrivite pentru micuții de peste un an și jumătate sunt puzzle-uri din lemn, cuburile de construit, sortătoarele, mașinile, păpușile, cât și alte jucării interactive, realizate din materiale rezistente.
Copiii între 2 și 4 ani
După vârsta de 2 ani, micuții deja simt nevoia să-și stimuleze creativitatea, memoria, dar și abilitățile de comunicare. Toate aceste abilități pot fi dezvoltate cu ajutorul jocurilor și jucăriilor. De aceea, dacă micuțul tău are peste 2 ani, ar trebui să optezi pentru puzzle-uri, instrumente de artă sau jucării creative și de rol (bucătar, medic, designer, mecanic, constructor etc.).
Preșcolarii
Preșcolarii trec printr-un proces destul de dificil în ceea ce privește trecerea din mediul familial la cel școlar. În plus, aceștia au preferințe și pasiuni. De aceea, în această perioadă este ideal să optezi pentru jucării educative, care să-i dezvolte diferite abilități și care să-i consolideze noțiunile învățate la școală sau grădiniță, dar și pentru jocuri și jucării cu personajele lui preferate.
Copiii între 7 și 10 ani
De la vârsta de 7 ani, copiii devin din ce în mai îndrăzneți și mai creativi, acest lucru fiind valabil și în ceea ce privește alegerea jucăriilor. În plus, este vârsta la care aceștia au tendința de a-i copia pe ceilalți copii, dar și de a se lăsa influențați de diferite personaje din mediul online, de care de altfel sunt foarte atrași. Astfel, aceștia sunt atrași de jucării care se află în trend, precum slime sau pop it. Totuși, în această etapă sunt foarte importante jucăriile educative sau de societate, care pot ajuta la dezvoltarea diferitor abilități, dar și puzzle-urile, jocurile de construcție sau jocurile Lego.
Copiii între 10 și 14 ani
După vârsta de 10 ani, copiii devin și mai pasionați de electronice, astfel că aceștia au tendința de a înlocui jocurile fizice cu cele pe calculator, telefon sau tabletă. În această etapă este important să descoperi pasiunile copilului și să optezi pentru jucării care să dezvolte aceste pasiuni. Dacă cel mic este interesat de robotică, poți apela la jocuri cu circuite integrate sau la roboți. Dacă acesta vrea să descopere lumea din jur, poți opta pentru diferite puzzle-uri cu harta lumii. În plus, poți îmbina cu succes un joc clasic cu gadgetul preferat al copilului cu ajutorul Puzzle-ului Realitate Augmentată cu Activități în Limba Engleză.
Bonus: Recomandări pentru copiii de până la 99 de ani :) : jocuri de societate, precum Monopoly și Activity, puzzle-uri complexe, cuburi Rubik clasic sau cu fructe și jocuri de memorie și inteligență de la Smart Games. Dă frâu liber la imaginație și redescoperă și tu gustul copilăriei alături de micuțul tău!