Jucăriile educative care ne-au salvat in pandemie

Jucăriile educative care ne-au salvat in pandemie

Jucăriile educative care ne-au salvat in pandemie 

(pentru copii cu varsta intre 5-7 ani)

  • Jucarii care sprijina relationarea cu ceilalti
  • Jucarii care favorizeaza dezvoltarea increderii in sine 
  • Jucarii care ajuta la gestionarea emotiilor si a comportamentelor
  • Jucarii care exerseaza miscarile fine si manipularea obiectelor
  • Jucarii care incurajeaza sanatatea si ingrijirea proprie
  • Jucarii care stimuleaza ascultarea si atentia
  • Jucarii care dezvolta intelegerea
  • Jucarii care stimuleaza vorbirea
  • Jucarii care sprijina deprinderea literelor
  • Jucarii care ajuta la deprinderea principiilor matematice
  • Jucarii care faciliteaza explorarea lumii inconjuratoare
  • Jucarii care incurajeaza exprimarea artistica

Mama, educatoare, angajata...epuizata

Stateam pe podea, in sufrageria care arata ca dupa bombardament, inconjurata de munti de piese Lego imprastiate, de masinute esuate pe sub fiecare piesa de mobilier si de pioni de Piticot rataciti. Desi stiam ca e imprudent, oboseala m-a invins si m-am intins dupa cana mare si verde abandonata pe masa cu vreo 3 ore in urma. Am luat o gura din ea si m-am simtit ca Fat Frumos dupa ce a sorbit din apa vie: niciodata cafeaua rece nu a avut un gust mai bun. Dar pana sa apuc sa o iau si pe a doua, am auzit temutul refren al ultimelor zile, saptamani, luni: “Maaamiiii, ce ne mai jucaaam?...” Ridicand cu jale privirea din cana, am intalnit doi ochisori curiosi si plini de speranta, de energie, de dor de experiente noi. N-a mai mers la gradinita de cateva luni de zile si-i lipseste. Acasa, toate jucariile au devenit plictisitoare, eu fiind singura mai distractiva dintre ele.  E anul de gratie 2020 si sunt mama, educatoare, angajata… dar mai mult mama si educatoare. Nu m-a lasat sufletul sa tin un pui de om de nici 6 anisori, dornic sa descopere lumea, in fata unor ecrane de dimineata pana seara. Asa ca a trebuit sa improvizez...Dar oricat mi-as fi dorit sa fiu tot universul de care puiul meu avea nevoie, am inteles curand ca parintii nu-i pot oferi tot ce ii este necesar unei mintisoare curioase. Citisem mult pe tema asta inca de cand baietelul meu era bebe si stiam ca pentru a creste armonios, un copil prescolar are nevoie de stimulare zilnica pe fiecare dintre urmatoarele arii de dezvoltare:

  • Dezvoltarea personala, sociala si emotionala:
    • Construirea de relatii
    • Dezvoltarea increderii in sine
    • Gestionarea emotiilor si a comportamentelor
  • Dezvoltarea fizica:
    • Miscarile fine si manipularea obiectelor
    • Sanatatea si ingrijirea proprie
  • Comunicarea si limbajul:
    • Ascultarea si atentia
    • Intelegerea
    • Vorbirea
  • Dezvoltarea cognitiva:
    • Deprinderea literelor
    • Deprinderea principiilor matematice
    • Cunoasterea lumii inconjuratoare
    • Exprimarea artistica

O salvare neasteptata, insa foarte binevenita

Este destul de dificil pentru un cadru didactic cu experienta sa conceapa activitati pentru fiecare dintre aceste nevoi de dezvoltare, cu atat mai mult pentru un parinte. Am descoperit curand ca oricat mi-as dori si m-as stradui, ziua nu sta in loc doar pentru joaca, invatare si imbratisari: mailurile s-au adunat, intalnirile online nu mai puteau fi amanate, casa era in permanenta intoarsa pe dos, de mine ce sa mai zic?... Din fericire, solutia a venit providential in urma unei zile de nastere. Piticul surorii mele tocmai implinise 5 ani si ne-a trimis o inregistrare cu “prada” - un munte de jucarii de toate felurile si marimile. Despacheta cate una si trecea rapid la urmatoarea. “Generatie consumerista inca de mici”, mi-am zis. Ajungand insa la un pachet, nu s-a mai grabit sa treaca mai departe. Ii starnise curiozitatea si a vrut sa-l scoata din cutie, pentru a vedea mai bine ce era inauntru. Uitand de restul cadourilor, a ramas fascinat de bucatile colorate de spuma eva, le-a pipait, le-a intors pe toate partile, apoi a inceput sa incerce sa le potriveasca. Inregistrarea s-a oprit dupa cateva minute, dar sora mea mi-a povestit ca a ramas captivat inca niste zeci de minute bune. Era un puzzle mare si colorat, cu statele lumii. Posibilitatea ca puiul meu sa fie macar pentru o jumatate de ora prins de o activitate educativa, care nu doar ca-l distreaza, dar ii dezvolta capacitatile cognitive si ii ofera si cunostinte de geografie mi s-a parut incantatoare. Iar faptul ca ar putea face singur aceasta activitate era mai mult decat indrazneam sa sper in acel moment... 

 

Captivanta si magica lume a jucariilor educative

Intrand pe site-ul de pe care fusese cumparat puzzle-ul, Art of Play, mi s-a deschis, pentru prima data, inainte o noua lume: poate ca pana la urma noi, parintii, nu trebuie sa le facem pe toate singuri. Poate ca exista jucarii si resurse la care nici nu visam atunci cand eram copii... Poate ca invatarea se poate face atat de simplu astazi, prin joaca si veselie... Poate ca atentia copiilor poate fi captata si de altceva decat de mami si tati sau de un ecran... In scurt timp, am incercat o multime de jocuri si jucarii de toate felurile, descoperind impreuna cate ceva amuzant si util pentru fiecare nevoie de dezvoltare ale unui micut de varsta prescolara. Iata-le pe cele care au functionat cel mai bine pentru noi si l-au distrat cel mai tare pe piticul meu:

 

     Jucarii care sprijina relationarea cu ceilalti:  

Joc Magazin

 

Pe vremea noastra, adunam de prin toata casa obiecte felurite, spre disperarea parintilor, le puneam pe masa si ne prefaceam ca le vindem. Nici nu visam sa avem propriul nostru mini-magazin de jucarie, cu produse realiste, rafturi, casa de marcat si toate cele… Piticul meu s-a jucat ore in sir atat singur, cat si cu noi, invatand si repetand, in acelasi timp, regulile unei interactiuni civilizate si ale solutionarii eventualelor probleme si conflicte aparute la cumparaturi. Jocul e ideal in gospodariile cu mai multi copii, unde pot interpreta, pe rand, rolul vanzatorului si al cumparatorilor. 

Jucarii care favorizeaza dezvoltarea increderii in sine: 

Joc educativ organizator de activitati

La varste mici, e greu sa tii minte ce ai facut mai devreme si ce ti-ai propus sa mai realizezi pana la sfarsitul zilei, mai ales cand distractia e mare. Dar micutul meu a descoperit ca veselia nu trebuie sa se opreasca atunci cand are treburi de facut, precum stransul jucariilor sau dusul hainelor purtate la cosul de rufe. Acest organizator amuzant nu numai ca nu-l lase sa-si piarda din vedere sarcinile si obiectivele, dar ii da si un mare sentiment de satisfactie atunci cand isi poate bifa, pe rand, reusitele, sporindu-i increderea in fortele proprii. 

  • Jucarii care ajuta la gestionarea emotiilor si a comportamentelor:

Joc de inteligenta emotionala PROVOCAREA EMOTIILOR

Gandit de o echipa de psihologi si experti in stiintele educatiei, acest joc distractiv pentru cei mici, cu fatuci vesele si triste si situatii de viata incarcate de afectiv de explorat si sortat, este unealta ideala pentru a invata prescolarii sa-si recunoasca si gestioneze emotiile proprii si pe ale celorlalti si le ofera instrumente necesare pentru a naviga circumstantele dificile, pastrand o atitudine pozitiva si constructiva. Baietelului meu i-a placut foarte mult si cartulia care insoteste jocul, de unde a aflat o multime de lucruri despre natura si rolul emotiilor.

  • Jucarii care exerseaza miscarile fine si manipularea obiectelor: 

Standul cu unelte Bosch

E ceva profund uman la jocul cu unelte si scule. Inca de mici, simim nevoia sa mesterim, sa reparam, sa desfacem obiecte pentru a descoperi ce au inauntru. Va puteti imagina deci ca puiul meu a fost in al noualea cer atunci cand a primit cadou de la bunici acest stand cu unelte. Saptamani intregi a “reparat” totul din casa, de la ficus la caine (ne pare rau pentru sperietura, Bobita!), iar de fiecare data cand ne auzea pe unul dintre noi cautand o surubelnita sau un ciocan, ne sarea mandru in ajutor, cu versiunea lui din plastic. Tot insuruband si desuruband, batand cuie de jucarie si facand improvizatii, si-a exersat dexteritatea si s-a obisnuit cu modul corect de apucare si utilizare al diferitelor unelte. 

  • Jucarii care incurajeaza sanatatea si ingrijirea proprie: 

Corpul uman - calatoreste, invata, exploreaza

Desi a ajuns rapid sa-l asambleze si singur, puzzle-ul acesta m-a facut sa-mi doresc sa particip si eu de primele cateva ori la rezolvarea sa. Reprezinta un baietel in marime naturala (1.30 m), ale carui organe interne, sistem circulator si locomotor pot fi vazute cu usurinta. M-a fascinat pe mine, ca parinte, la fel de mult ca pe copil, si lucrand impreuna la el, am constatat cat de repede a invatat micutul denumirea corecta a organelor. Dupa 2-3 asamblari, auzeam numai “da-mi bucata aia de ficat!”, “ala e plaman, nu stomac!” si “unde mai e o bucata din vezica”? Daca am fi avut noi asa ceva pe vremea noastra, biologia n-ar mai fi prezentat secrete pentru noi! In plus, majoritatea pieselor sunt mari si usor de vazut si manevrat chiar si de catre prescolari, iar minunata carticica insotitoare explica detaliat si cu imagini functiile fiecarei parti a corpului importanta. 

  •  Jucarii care dezvolta intelegerea: 

Carte in Limba Engleza cu Creion Interactiv

 

Aceasta carte este una dintre jucariile preferate ale piticului meu, chiar la multe luni dupa ce a incercat-o prima data. Pe langa faptul ca ii vorbeste, spunandu-i denumirea pe limba engleza a multor clase de obiecte (culori, fructe, animale, litere), ii spune si povestioare si ii canta cantecele amuzante, invitandu-l sa se alature distractiei (si rareori se lasa asteptat!). Astfel, pentru el e un mod placut si stimulant de petrecere a timpului, iar eu sunt incantata ca invata si limba engleza si isi imbunatateste si capacitatea de ascultare si intelegere in acelasi timp. 

  • Jucarii care stimuleaza vorbirea: 

Jocul Invat sa Povestesc

Pentru ca jocul acesta sa fie cu adevarat distractiv, e nevoie de un public receptiv, cum ar fi parintii, bunicii sau fratiorii. El cuprinde o serie de povesti si un set de cartonase cu imagini asociate fiecareia. Fiind bazat pe metoda Montessori, cuprinde si un ghid de folosire optima pentru adultul care conduce jocul, insa principiul de utilizare e unul simplu: incurajarea copilului sa povesteasca, pornind de la suporturile primite. Marturisim ca atunci cand ne-am plictisit de povestile existente, noi ne-am mai amuzat foarte tare si incurcand voit cartonasele si incercand sa inventam propriile povesti - traznite si pline de imaginatie, pe marginea lor.  

  • Jucarii care sprijina deprinderea literelor: 

Puzzle-ul Alfabet cu animale

Pe langa faptul ca pustiul meu gaseste foarte haioasa ideea de a inghesui animalutele acestea caraghioase unele intr-altele pentru a reconstitui alfabetul, le-a gasit, in timp, o multime de alte intrebuintari. Cum fiecare necuvantatoare are litera cu care-i incepe numele desenata pe burtica, ele pot fi rearanjate pentru a forma cuvinte scurte sau pot fi protagonistele unui joc pe cinste de-a gradina zoologica. Bineinteles, au primit deja  nume proprii, fiecare incepand cu litera de pe “tricou”, si uneori ne amuzam copios imaginandu-ne ca le oferim ca hrana doar alimente care incep cu litera respectiva si jucand pe roluri reactiile lor. Atentie insa, denumirile animalelor sunt in limba engleza!

  • Jucarii care ajuta la deprinderea principiilor matematice: 

Jocul educativ The Brain Train

Joculetul acesta e deosebit de ingenios si ofera piticilor o provocare pe cinste, culminata cu multa satisfactie. Practic, pentru a putea construi corect o sina de tren, ei trebuie sa rezolve niste exercitii simple de matematica. Bucatile sinei au, fiecare, cate o cifra scrisa pe ele si trebuie asezate in ordinea corecta. Atunci cand acest lucru a fost realizat, este invartita o cheita si trenuletul porneste singur in calatoria sa pe traseul pregatit. La inceput ma speriam putin, auzind cate un chiot venit din camera celui mic, dar apoi m-am obisnuit cu ideea ca erau doar sunete victorioase, cand reusea sa faca trenuletul sa porneasca, dupa rezolvarea unui exercitiu cu nivel mai mare de dificultate.  

  • Jucarii care faciliteaza explorarea lumii inconjuratoare: 

Puzzle educativ din spuma Harta Lumii

In urma intalnirii cu acest joc, de unde a si pornit dragostea noastra pentru jucarii educative, baietelul meu a dezvoltat o pasiune de durata pentru tarile lumii, pe care acum le recunoaste si despre care colectioneaza carticele si imagini inedite. Spuma moale si frumos colorata a fost automat atragatoare pentru el si imbinarea usoara si perfecta a pieselor s-a dovedit extrem de satisfacatoare. Acum face “probe-viteza”, pentru a-si bate propriul record de timp in asamblarea puzzle-ului. Si nu ma indoiesc ca va avea o viata mult mai usoara decat am avut eu la geografie datorita acestei super-jucarii educative.  

Pe langa faptul ca stimuleaza imaginatia si decoreaza frumos camera pustiului, tabla aceasta ne-a scutit de la eterna adunare de foi volante si carioci fara capac de prin casa. Cum ii mai vine cate o idee, piticul fuge sa-i dea viata cu creta. Ii face apoi o fotografie, pentru a nu-i parea rau s-o stearga atunci cand vrea sa faca loc altor creatii. Tot aici, exerseaza scrisul literelor, desenatul formelor si uneori improvizam cate ceva impreuna, fiecare adaugand cate un element nou la un desen comun. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!