Laboratorul lui Dexter

Te-ai jucat vreodată cu gheață carbonică în laboratorul de chimie sau ai iscat singur focuri de artificii în miniatură? Ai văzut nori albi, denși, care ies din eprubete? Ha, păi ești norocos! În timp ce tu ai experimentat, mulți dintre noi am înghițit pe nemestecate teoreme, calcule și formule.

Din fericire, lucrurile s-au schimbat mult. O soluție pentru copiii isteți și mai ales pentru părinții îndrăzneți este Educația STEM.

  Experiment. Curent electric din lămâi

          Și încă e totul prea teoretic? Hai să aplicăm metoda STEM! Știi cum să faci o baterie la tine acasă? Nu? Deși ai trecut prin școală, facultate și un master? Hmm, păi să vedem. Ai nevoie de 6 lămâi mari, 6 cuie zincate, 6 cuie de cupru sau 6 bucăți de fire de cupru, 7 bucăți de cablu cu cleștișori crocodil și 1 led. Sună ciudat? Te asigur că nu. Iată ce trebuie să faci în continuare: poziționezi câte 3 lămâi pe câte un rând, înfigi în fiecare dintre ele câte 2 cuie, unul zincat și unul de cupru, apoi, cu ajutorul cleștilor, legi fiecare cui zincat de un cui de cupru dintr-o altă lămâie. La final, constați că ți-au rămas 2 cleștișori liberi, dar le găsești imediat utilitatea și îi legi la led. Luminează? Felicitări! Ai creat primul tău circuit electric!

          Te întrebi cum funcționeză? Zincul este încărcat negativ, iar cuprul este încărcat pozitiv. Acidul citric din lămâie este un bun conductor, iar prin interacțiunea celor 3 elemente se produce energia electrică, care duce la aprinderea becului. Cu un număr mai mare de lămâi, cuie și bucăți de cablu poți produce și mai multă energie, astfel încât poți alimenta un ceas electronic, de exemplu.

Ți-ar fi plăcut să știi asta când aveai 7 ani? Nu e târziu nici acum. Urmărește-ne, avem multe alte exemple și experimente. La urma urmei, educația STEM poate începe la orice vârstă. Fugi repede la magazin și cumpără șase lămâi! :)

Ce este Educația STEM?

Coincidență sau nu, atunci când auzim expresia, ne ducem automat cu gândul la celulele miraculoase, salvatoare de vieți. Dacă stai bine să te gândești, în felul ei, STEM chiar poate fi salvarea în ceea ce privește educația.

Denumirea vine din prescurtarea termenilor: Science (știință), Technology (tehnologie), Engineering (inginerie) și Mathematics (matematică). Dar ce e de fapt? Metoda combină teoria cu practica și toate disciplinele între ele, astfel încât copiii să poată înțelege cu ușurință cum, unde și de ce se aplică definițiile și formulele de calcul. Acest sistem de educație a fost popularizat chiar de fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, prin implementarea unui program național.

De altfel, s-a ajuns la această combinație în America anilor 2000, unde cercetătorii și-au dat seama că cei mai mulți elevi aleg științele umaniste dintr-un anumit motiv: sunt mai ușor de pătruns și de înțeles. Paradoxal, într-o societate în care știința și tehnica sunt în ascensiune, apropierea elevilor de științele exacte se face tot mai dificil. Nu se știe dacă de vină este lipsa cadrelor didactice cu vocație, laboratoarele insuficient dotate sau programa didactică deficitară. Probabil, toate acestea la un loc.

Educația STEM este împărțită în mai multe categorii și se adresează tuturor elevilor, în funcție de vârstă, de capacitatea lor de înțelegere și de aptitudinile fiecăruia. Dacă în ceea ce îi privește pe cei mai mici școlari obiectivul este să le trezească interesul, pentru liceeni programa de studiu se axează intens pe latura practică a subiectelor și pregătirea lor pentru învățământul postliceal sau universitar.

Ca o curiozitate, s-a constatat că în urma studierii programului STEM, bărbații sunt mai interesați de domenii ca inginerie și tehnologie, în timp ce femeile aleg cu precădere biologia sau chimia.

Prin ce se diferențiază educația STEM de școala tradițională?

          Deși la prima vedere, curricula STEM cuprinde aceleași discipline predate și în sistemul tradițional de învățământ, diferențierea se face prin felul în care profesorii le prezintă și le aplică în clasă. În școli, materiile sunt predate individual, de cele mai multe ori fără aplicații practice, ceea ce face ca procesul de înțelegere și învățare să fie destul de anevoios și de greoi, iar adeseori, elevii sunt nevoiți să rețină și să reproducă niște noțiuni pe care nu înțeleg exact cum ar putea să le aplice în viața de zi cu zi.

Învățământul STEM este ca o poveste. De fapt, el spune o poveste. Atipică, ce-i drept. Și cum tuturor ne plac poveștile, dar mai ales copiilor, elevii devin pe rând ascultători, povestitori și personaje, înțeleg subiectul, dezvoltă acțiunea și participă la desăvârșirea ei. Nu-i așa că e mult mai captivant să înțelegi și să participi activ la experimente fizice și chimice, să studiezi plantele sau animalele marine decât să-ți imaginezi toate acestea răsfoind un manual?

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!