În ultimii ani, copiii au devenit din ce în ce mai inteligenți. Astfel că, deși mulți dintre aceștia nu au destulă îndemânare pentru a se lega la șireturi sau pentru a face alte activități de bază, reușesc totuși să utilizeze orice gadget, chiar mai bine decât unii adulți. Astfel că, ajung să fie foarte atrași de telefoane, tablete, laptopuri și calculatoare și, implicit, să petreacă foarte mult tip pe acestea.
Dacă și copilul tău petrece mult prea mult timp pe telefon sau tabletă, iată 6 metode prin care îl poți face să renunțe la acestea:
Apelează la jocuri și jucării educative
Cel mai ușor mod de a-i distrage copilului atenția de la gadgeturi este prin intermediul jocurilor și jucăriilor. În această privință, imaginația este limita, în sensul că există o mulțime de jocuri și jucării extrem de distractive, care îl pot captiva pe cel mic și care, în același timp jocurile și jucăriile educative îl ajută în dezvoltarea diferitor abilități, precum concentrare, atenție, abilități de comunicare și gândire. Un lucru important în acest sens este felul în care arată jucăriile. Acestea trebuie să-l atragă pe micuț, pentru a putea renunța ușor la telefon în favoarea acestora. Din acest punct de vedere, jucăriile electronice și roboții, jocurile de Lego și jocurile cu eroi preferați câștigă teren.
Introdu într-un mod distractiv un program în viața copilului tău
Un program care să cuprindă diferite activități pe care cel mic trebuie să le facă îl poate ajuta pe acesta să fie organizat. În plus, aceasta este o metodă foarte bună prin care poți diminua timpul pe care copilul îl petrece cu telefonul sau tableta. Pentru ca cel mic să fie încântat de această idee, poți introduce diferite recompense pentru fiecare activitate pe care acesta o respectă și poți face ca programul să fie cât mai distractiv și interactiv.
Include-l și pe cel mic în diferite activități
Chiar dacă te poți gândi că activitățile din casă pot fi plictisitoare pentru copii, acestea pot deveni foarte interesante pentru aceștia. Astfel că, îi poți distrage atenția de la dispozitive micuțului tău, incluzându-l și pe acesta în activități precum curățenie, cumpărături sau gătit. În acest fel, copilul se va simți important, deoarece ia parte la “activități de oameni mari” și va uita de telefon sau tabletă.
Activități înainte de culcare
De cele mai multe ori, copiii preferă să se joace sau să se uite la diferite videoclipuri pe telefon înainte să adoarmă, astfel că uneori trec cu mult de ora de culcare. Există câteva metode eficiente și foarte interesante prin care poți scăpa de acest obicei. Printre aceste metode se numără și o activitate practicată de foarte mulți părinți, și anume cititul poveștilor înainte de culcare. Pe lângă acest lucru, poți apela la mici trucuri, care să-l facă pe micuț să adoarmă fără gadgetul lui preferat, precum o cană cu lapte cald, jucăria de pluș preferată sau o bătaie cu perne, care îl poate obosi pe micuț.
Nu-l lăsa pe cel mic să se plictisească
În general, copiii petrec timpul pe telefon atunci când nu au alte activități și se plictisesc. Astfel că, dacă vrei să îi distragi atenția de la gadgeturi, trebuie să îl ții mereu ocupat cu diferite activități interesante, distractive și constructive, cum sunt cele enumerate anterior. În plus, scoate-l pe cel mic afară, în parc, pentru a se putea juca cu alți copii sau poți chiar să-i inviți prietenii acasă, pentru a se juca diferite jocuri de masă sau jocuri de construcție, cum este cunoscutul Lego.
Nu uita de puterea exemplului
Încă de când sunt mici, copiii obișnuiesc să preia din comportamentul celor din jur și mai ales din comportamentul părinților. Acest lucru nu este valabil numai în cazul obiceiurilor pozitive, ci și în ceea ce privește obiceiurile ce pot afecta într-un fel sau altul comportamentul copilului. Astfel că, dacă vrei ca micuțul tău să petreacă mai puțin timp pe tabletă sau telefon, trebuie să îți reduci și tu timpul petrecut pe aceste două gadgeturi atunci când ești cu el. De exemplu, poți înlocui statul pe telefon sau uitatul la televizor în timpul mesei cu discuții pe diferite teme. În plus, dacă ai obiceiul de a găti sau de a face alte activități cu telefonul în mână, încearcă să renunți la acest obicei și integrează-l și pe cel mic în activitățile respective.
Cele 6 metode nu sunt utile doar pentru copii, ci și pentru noi, adulții, așa că alătură-te copilului tău, înlocuiește telefonul cu diferite activități interesante și retrăiește copilăria alături de el. :)